Kategorier
Golv

Viktiga saker att tänka på om man ska slipa golven själv

Det går att spara pengar genom att själv slipa sina trägolv. Men det gäller att noga planera innan och läsa på, annars kan kostnaderna lätt rusa iväg. Här är några viktiga saker att tänka på.

Man kan spara ganska så mycket pengar på att själv slipa om sina repiga gamla trägolv. Men för att det ska bli bra och inte kosta onödigt mycket gäller det att undvika misstagen.

Det gäller att boka slipmaskinen i tid och man behöver två maskiner. En större för den stora golvytan och en lite mindre spetsig som man kommer åt i hörnen med. Om inte maskinen man hyr är en så kallad dammfri golvslipningsmaskin måste man vara noga med att plasta och tejpa igen dörröppningar så att slipdamm inte sprids till övriga rum.

Glöm inte bort förarbetet

Det finns en hel del förarbete som måste göras innan man kan slipa golvet. Det är bästa att utföra detta innan man hämtar ut slipmaskinen eftersom man betalar för den tid man har maskinen. Spikar och skruvar som finns i golvet måste avlägsnas eller sänkas ner ytterligare så att de inte sliter sönder de dyra slippappren. Alla golvlister bör också avlägsnas och golv och fogar måste rengöras ordentligt så att smuts inte arbetas in i träet då man slipar. Sedan börjar man med att slipa bort ytbehandling och märken i golvet med de grova slippapperna. De finare använder man på slutet för att få bort eventuella slipmärken. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: golvslipningsexperterna.se