Kategorier
VVS

Saker man kan göra för att minimera vattenskadorna

Läckande rör kan leda till omfattande fuktskador om man inte agerar snabbt och ringer efter en rörmokare. Men det finns några saker man kan göra själv i väntan på att rörmokaren hinner fram.

En vattenläcka börjar oftast med bara några droppar vatten, men även det kan leda till omfattande fukt- och mögelskador om man inte gör något åt problemet. Se därför till att samla upp det utläckta vattnet och ställ en hink under röret. Ring sedan en rörmokare. Är vattenläckan däremot mer omfattande och det forsar ut vatten är det viktigt att man så fort som möjligt stänger av huvudkranen. Det kan vara bra att ha för vana att veta var den sitter, oavsett om man bor i villa eller lägenhet. Klarar man inte av att stänga huvudkranen kan man försöka sakta ner vattenflödet genom att täppa till röret med en trasa och sätta en hink inunder för att försöka samla upp vattnet. Ring sedan akut efter en rörmokare.

Förebyggande åtgärder

De flesta vattenläckor uppstår i kök eller badrum. I köket är det främst under diskhon men också under diskmaskin och kyl och frys. Därför kan det vara en bra idé att använda sig av en certifierad rörmokare eller vvs-tekniker vid installation av olika köksmaskiner. Man kan även låta rörmokaren installera särskilda droppbrickor under maskinerna för att samla upp eventuellt vatten. Vill man ha hjälp med installationer och förebyggande åtgärder ska man anlita en rörmokare i Göteborg eller på den ort man bor.